Isten hozta

 

       

    

A Transsylvania Nostra folyóirat az épített örökség szakterületét felölelő, háromhavonta megjelenő szakfolyóirat, ISSN 1842-5631 (print változat), ISSN-L 1842-5631, ISSN 2344-5084 (on-line változat). A folyóirat a nemzetközi ICOMOS Dokumentációs Központ adatbázisában található indexelve: http://databases.unesco.org/icomos/

A szakfolyóiratot 2007 óta jelenteti meg a Transsylvania Nostra Alapítvány (TNA). A nemzetközileg is köztiszteletnek örvendő szakemberek irányából érkező elismerések következtében a folyóiratban megjelenő cikkek eredeti román, magyar vagy német nyelvű szövege mellett, minden esetben közöljük azok angol fordítását is. Ennek köszönhetően a kiadvány nemzetközi jelleget ölt, túllépve a helyi, illetve országos határokat. Romániában, jelenleg az egyetlen, épített örökség szakterületét felölelő többnyelvű folyóirat.

A kiadvány minden lapszáma tudományos információk gyűjteménye, amelyek a kulturális örökség legfontosabb, felbecsülhetetlen anyagi, esztétikai és szellemi értékeket hordozó ágának, az épített örökségnek a területén tevékenykedő szakemberek kutatási, restaurálási és helyreállítási munkálatainak eredményeit teszik elérhetővé. Napjainkban, ahhoz, hogy ezt a gazdag örökséget tisztelni és tovább tudjuk adni, elengedhetetlenül fontos megismerni és megérteni azt. A folyóirat cikkei továbbra is átfogó képet nyújtanak az épített örökség védelmének területéről, kezdve a technikai problémáktól egészen a különböző régészeti feltárásokig, valamint a különböző alkotóelemek művészeti értékéig, ilyen módon is biztosítva a tematikák színes palettáját.

A folyóiratot a romániai Tudományos Kutatásokért Felelős Országos Tanács (CNCS) B kategóriával értékelte, 2020-ig. Továbbá 2014 elején szerkesztőségünk a SCOPUS és EBSCO nemzetközi adatbázisba való felvételéről kapott elismerő levelet. A levél felhívja a figyelmet, hogy még nagyon sok munka áll előttünk, ugyanakkor elismerően nyilatkozik: „ez egy jelentős és érdekfeszítő folyóirat, amely lenyűgöző irányvonalat követ”.

FIGYELEM! A honlapon található cikkek a Transsylvania Nostra Alapítvány tulajdonát képezik és védve vannak a szerzői jogokra vonatkozó romániai 8/1996-os sz. törvény által. A cikkek tartalma átvehető legfeljebb 300 szó terjedelemben az eredeti cikkre utaló hivatkozás (link) megjelölésével. Ellenkező esetben, a jogtalanul felhasznált szöveg szerzője eljárást indíthat az illetékes törvényhozói testületeknél. Megértésüket köszönjük!