Cím:
A siklósi dzsámitól a diósgyőri várig *** From the Mosque in Siklós to the Diósgyőr Castle

Ár: 

0.00 RON

Ár EUR-ban: 

0.00€

Letöltés: 

Rezümé:  

Előadásom fejlődéstörténet, nem csupán az építészeti pályaívet illetően, hanem a műemlék-rekonstrukcióról való közgondolkodást érintően is.

A siklósi dzsámi rekonstrukciója a 80-as évek végén zajlott. Szervezeti feltételeit a még meglévő, klasszikus műemlékvédelmi rendszer biztosította, amely magában foglalta a tervezés műhelyeit, a beruházás és a kivitelezés jól működő egységeit.

A hagyományos elveken alapuló helyreállítás az épület hiányzó részeit úgy teremti újra, hogy az anyaghasználatban és a szerkezeti megoldásokban az oszmán építészet alapgondolatát jelenítse meg, a folytonos közelítést a megismerhetőségben, ahogyan a négyzetből a körbe, a négyszögű hasábtól a tambur nyolcszögén át a kupoláig jutunk.

A diósgyőri vár újjáépítése már egy másik korszak. Az ezredfordulótól mostanáig zajló munka a műemlékvédelem és a társadalom viszonyának alakulását is jól tükrözi. A diósgyőri helyreállítás a hatvanas évek emblematikus alkotása volt. Ezért újragondolása, folytatása az épületrekonstrukcióról való gondolkodás alternatíváit ütközteti. Az elmúlt fél évszázadban megváltozott társadalmi rendszer és gazdasági környezet jó elemzési lehetőséget kínál a műemlékvédelem múltját, jelenét és jövőjét illetően.

Kulcsszavak: Siklós, dzsámi, Diósgyőr, vár, rekonstrukció, megismerhetőség, műemlékvédelem